Seiten

Freitag, 10. Februar 2012

Friday- Avocado Day




Oft wird das Avocado bei uns am Freitag gegessen. Der Grund ist der Knoblauch, den wir unter Avocado mischen. Und das ist nicht wenig. Bitte Rücksicht auf die Arbeitskollegen!
_____________________

Awokado jemy czesto wlasnie w piatek. przyczyna jest czosnek, ktory do niego dajemy. I to wcale nie malo. Prosze miejcie litosc nad swoimi kolegami w pracy!



Avocadocreme mit Knoblauch

Das brauchst du:

Reife Avocado (reift schneller wenn man es mit den Tomaten lagert)
Knoblauch 
Zitronensaft
Salz und Pfeffer

Avocado in der Mitte durchschneiden, den Stein entfernen. Avocadofleisch aus der Schale mit einem Löffel aushüllen. Mit einem Gabel zerdrücken. Mit etwas Zitronensaft (verhindert auch das Schwärzen von Avocado) und Knoblauch verrühren. Mit Salz und Pfeffer würzen.
That`s all!

Passt gut zum Gegrilltem. Wir essen es gerne mit Brot und freuen uns dabei auf das Wochenende.
______________________

Krem Awokado z czosnkiem

Potrzebujesz:

Dojrzale awokado (dojrzewa szybciej trzymane obok pomidorow)
czosnek
sok z cytryny
sol i pieprz

Awokado przetnij przez dluzsza czesc na pol i usun pestke. Miazsz z awokado wydraz lyzka i rozgniec dokladnie widelcem. Wymieszaj z sokiem z cytryny (powoduje rowniez, ze awokado nie ciemnieje) i czosnkiem. Dopraw sola i pieprzem.

That`s all!

Pasuje dobrze do miesa z grilla. My najchetniej jemy z pajda chleba i cieszymy sie przy tym z nadchodzacego weekendu.


Xavier Naidoo - Nie znam nic, co  by bylo piekniejsze niz Ty


Schönes Wochenende! / Milego Weekendu!

Dagi

Schalen:
Avocado: HIER
Zitrone: HIER
Salz und Knoblauch: TineK Home




40 Kommentare:

  1. Zieleń awokado to idealne dopełnienie duetu B&W :D Wygląda pysznie!

    AntwortenLöschen
  2. Dziękuję za taki prosty przepis z użyciem awokado,na pewno wypróbuję :)

    Udanego weekendu!

    AntwortenLöschen
  3. Mniam pycha, musze sprawdzic moje avokado, moze juz dojrzalo, mowisz polozyc kolo pomidorow? Wlasnie chlebek upieklam, stygnie, wiec dzieki za przepis , pyszne foto! Milego wieczorku.

    AntwortenLöschen
  4. Ich liebe Avocados und habe gestern beim Einkauf auch eine mitgenommen. Danke für den Tipp mit den Tomaten.

    ...und Danke nochmals für den Tisch...Bin bisher nicht dazu gekommen, mich zu bedanken. Ich liebe ihn jetzt schon!

    Ich wünsche Dir ein nettes Wochenende!

    Hanna

    AntwortenLöschen
  5. He he , ja też dziś jadłam awokado i tak po prostu z chlebem i czosnkiem , ale często robię sałatkę z owocami morza , cebulką , czosnkiem , jogurtem naturalnym i awokado . Jest super ! A w ogóle mam ostatnio jakoś chcice na awokado .
    Pozdrawiam serdecznie .

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Aaaaa... owoce morza lubie! To wyprobuje z krewetkami. Dzieki za przepis! :)

      Löschen
  6. A propos: Du hast mein absolutes Lieblingslied von Xavier gepostet! It´s the BEST!

    ...Und ich freue mich auf das Finale von The Voice...

    Grüße

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. :))))
      Ich freu mich, dass dir der tisch gefällt. Ach, tolle Fotos hast du gemacht von dem Tisch! Passt sehr schön! :)

      Löschen
  7. Ps. wszystko też szybciej dojrzewa przy jabłkach ! O pomidorach nie wiedziałam , trzeba wypróbować !

    AntwortenLöschen
  8. a wczoraj zastanawiałam się jak taką pastę zrobić :)

    AntwortenLöschen
  9. Mmmh, bei Deinen Fotos läuft mir das Wasser im Mund zusammen! So einen schönen reifen Avocado hätte ich jetzt gerade auch gern vor mir stehen. Kommt gleich auf den Einkaufszettel, und Dein Rezept werde ich garantiert ausprobieren, klingt superlecker.

    AntwortenLöschen
  10. Ich habe glaube ich noch nie Avocado gegessen !!! Kann man das geschmacklich mit etwas anderem vergleichen ! Einen guten Start ins Wochenende, LG Sabrina

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Hmmm... Gute Frage! Ohne Zitrone und Knoblauch schmeckt Avocado ziemlich fade. Erst mit diesen Zutaten kommt das Beste, wie ich finde, aus dem Avocado raus. Hmmm.. mit was kann man den Geschmack vergleichen? Mir fehlt echt nicht ein. :)

      Löschen
  11. wow... dagi! ich habe vor ein paar tagen auch eine gekauft, um mal avocadocreme zu machen. jetzt ist sie mittlerweile auch reif und ich brauch nicht mehr im netz zu fischen, weil du hier das Rezept gepostet hast. Danke!

    Ein schönes Wochenende
    Nicole

    AntwortenLöschen
  12. Uwielbiam awokado, napewno wypróbuję przepis.Pozdrawiam.

    AntwortenLöschen
  13. Ich liebe Avocado; LECKER :)

    Wünsch dir ein schönes Wochenende.
    Viele liebe Grüße
    Sandra

    AntwortenLöschen
  14. Uwielbiam awokado, chyba wypróbowałam wszystkie możliwe z nim przepisy z "Kwestii Smaku".
    Twój też wypróbuję z grzankami z chleba razowego :D Dobrze, że weekend idzie...
    Patent z pomidorami zapamiętam, nie znałam, wiedziałam że jabłka przyspieszają dojrzewanie ale o pomidorach nie wiedziałam.

    AntwortenLöschen
  15. aa zapomnialam, Xavierka uwielbiam :)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. :))) Ja tez! BARDZO! :) Musze sobie jakas nowsza plytke kupic.

      Löschen
  16. O przepis wypróbuje z wielką chęcią. Dziękuję za inspiracje ;)

    AntwortenLöschen
  17. Ale mi apetytu Dagus narobilas!Jeszcze nigdy nie dodawalam cytryny ale jestem teraz ciekawa smaku!

    AntwortenLöschen
  18. Yummy...ich liebe Avocardo ;-) tolles Rezept...
    LG & schönes Wochenende
    Nadine

    AntwortenLöschen
  19. Pomysłowo i przede wszytskim zdrowo!a zdjecia -obłędne.

    AntwortenLöschen
  20. Uwielbiam awokado i czosnek, ale razem nigdy nie próbowałam:) Dzięki za pomysł:)

    AntwortenLöschen
  21. Hallo Dagi,

    oh, du bist ja echt rücksichtsvoll zu deinen Kollegen !!! Find ich total nett...ja, so essen wir unsere Avokados auch...so lecker und einfach...Also das Keksalphabeth gab`s vor Jahren mal bei Tchibo, ich habs aber erst jetzt benutzt, blöd , gell..., dabei kann man so schöne Sachen mit machen...

    Wünsche dir ein gaaaaaaaaaaaaaanz entspanntes Wochenende und schick liebe Grüße,

    Sanne

    AntwortenLöschen
  22. A pestka wsadzona w ziemie, po dlugim lezakowaniu (ok. 40 dni) da sliczna rosline, ktora rosnie bardzo szybko...

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. A wiesz, ze gdzies to na blogu juz czytalam i nawet dzisiaj myslalam czy to oby na pewno bylo awokado. No i prosze. Dzieki. :)

      Löschen
  23. Liebe Dagi,

    das sieht total lecker aus und hat bestimmt auch so geschmeckt!

    Ich wünsche Dir ein tolles Wochenende.

    Alles Liebe

    Amalie

    AntwortenLöschen
  24. Dagi dzięki Tobie aż piszczę - to będzie wspanialy dzień:) Xavier Naidoo - Boże, jak ja go uwielbiałam, jego muzykę, głos, teksty...wszystko to wróciło do mnie w jednej chwili, "Abschied nehmen", "seine Strassen", koncert z Soehne Mannheims, długie wieczory w internacie z jego muzyką na full...DZIĘKUJĘ!!! Lecę na strych odnaleźć płyty - od dzić Xavier będzie rządzić w moim aucie!!!:)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Wow! Ale sie ciesze! :) Jestem pod wrazeniem, ze jestes taka fanka! :)

      Löschen
    2. swego czasu byłam zakochana w jego muzyce...bardzo...fajnie, że dzięki Tobie na chwilę te wspomnienia wróciły:)

      Löschen
  25. Liebe Dagi,
    genau das mach ich mir auch immer mal wieder. Schmeckt super! Glücklicherweise habe ich auch grad Avocados hier, denn jetzt nach Deinen Bildern... bin dann mal in der Küche...
    Liebe Grüsse
    Susann

    AntwortenLöschen
  26. Mniam...

    Robie podobna paste. Dodaje jeszcze tunczyka z puszki i ciutke majonezu. Ale mi narobilas smaka. Pobieglabym zaraz do warzywniaka, ale na zewnatrz -12.

    Pozdrawiam SH

    AntwortenLöschen
  27. uwielbiam :) takie połaczenie jest idealne. dagi, zapraszam Cię serdecznie na moje candy, może Ci się coś spodoba, pozdrawiam ciepło

    AntwortenLöschen
  28. I ja należę do grona miłośników avocado i czosnku, no i narobiłaś mi smaku.... ale do piątku nie wytrzymam, więc spróbuję jutro :)
    Ten Xavier niezły, nie znałam go. A mnie ostatnio "wziął" Raphael Saadiq.

    Uściski:)

    AntwortenLöschen
  29. Oj z avokado to ja sie chyba nigdy nie "zaprzyjaznie"
    milego wieczorku

    AntwortenLöschen
  30. Hihi, prawda z tym czosnkiem, najgorsze, że nic go nie zamaskuje - żadne odświeżacze, żadna cocacola... :D Śliczne zdjęcia i sympatyczny klimat, muszę przejrzeć archiwum tego bloga :)

    Pozdrawiam, Ewa ^^

    AntwortenLöschen
  31. Ja robie niemal identycznie, tylko ucieram na puszysta paste. Jemy to cudo z grzankami z razowego chleba. Bylo wlasnie wczoraj na podwieczorek.Pozdrawiam.

    AntwortenLöschen
  32. Hello! This post could not be written any better!

    Reading through this post reminds me of my old room mate!
    He always kept chatting about this. I will forward this page to him.
    Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!


    walden online degrees

    Feel free to visit my site ... poems and quotes

    AntwortenLöschen

Vielen Dank für deinen Kommentar!